lipa-2Jak jsme už dříve informovali, dvěma stoletým lípám na soběslavském náměstí u kostela hrozilo pokácení. Odborný posudek hodnotil jejich stav jako nebezpečný a doporučoval jejich pokácení. Podle zápisu z rady města z 1. prosince bylo město rozhodnuté podat žádost o povolení ke kácení obou lip. Do rukou rady města se ale dostal ještě druhý posudek, který stromy hodnotil jinak. O nebezpečí nemluvil a doporučoval stromy zachovat a řádně ošetřit. Lípy nakonec na svých místech zůstanou, jejich koruny budou sesazeny o 30 až 50%.

„Rada města rozhodla o tom, že stromy na místě zůstanou,“ potvrzuje Jiří Rozum z odboru životního prostředí, který by případné kácení povoloval. „Nakonec se na základě obou posudků přistoupilo k této variantě, ošetření stromů by mělo proběhnout počátkem příštího roku. Musí se udělat do března, v období vegetačního klidu. Koruny se zredukují asi o 30 až 50%, ale celkový rozsah se uvidí až v průběhu ošetřování,“ vysvětluje Rozum. Náhradní výsadbu v tomto případě odbor životního prostředí řešit nebude: „Navrhuju ji pouze v případě kácení, a k tomu tady nedojde,“ uzavírá Rozum.

Ošetření stromů provede odborná firma Janstrom z Plané nad Lužnicí. Její majitel Jan Toušek byl jedním ze dvou konzultantů, které k diskusi ke stavu stromů město pozvalo.

Podle slov soběslavské radní Aleny Krejčové je rozhodnutí definitivní: „Na radě města jsme se tomuto tématu věnovali několikrát. Po zhodnocení obou posudků a po konzultacích s dalšími dvěmaodborníky jsme se rozhodli, že stromy na místě zůstanou a budou ošetřeny.“ Rada města se zabývala také otázkou, jestli kořeny stromů nenarušují kostel, protože stojí ve velmi těsné blízkosti: „Byli jsme ubezpečeni, že i z tohoto hlediska je situace v pořádku,“ říká Alena Krejčová.

Druhý posudek, který stromy nehodnotil jako nebezpečné, zároveň navrhoval, aby se v blízkosti stromů už teď vysadila adekvátní náhrada. „Ne, konkrétní náhradu za tyto stromy jsme neřešili. Ale koncepce zeleně se bude řešit v souvislosti s rekontrukcí náměstí,“ říká Krejčová.

Obyvatelé města jsou s finálním rozhodnutím vesměs spokojeni. „Ty stromy rostou strašně dlouho, nemůžeme je přece jen tak bezhlavě pokácet,“ myslí si starší žena na soběslavském náměstí. „Ošetření jim prospěje, ale je třeba, aby tu zůstaly,“ přidává se mladík s batůžkem na zádech.

Martina Plátová


Článek byl také publikován na www.jcted.cz