Záře vánočního stromečku, betlémská hvězda. Symbolika světla je o Vánocích přítomná všude.  Ulice se vyšňoří zářivými girlandami, v oknech svítí hvězdy a blikají světelné řetězy. Když přijdeme z práce domů, blahořečíme Edisonovi za žárovku, stmívá se brzy. Ale jak jsme na tom se žárovkami, zářivkami a svítidly, které už dosloužily? Kde končí?

Stejně tak jako svítidlo nebo světelný zdroj nekoupíme jen tak někde, i vysloužilou žárovku nebo zářivku bychom neměli vyhodit jen tak někam. Povědomí o třídění světelných zdrojů má podle údajů společnosti Ekolamp 80% českých domácností, v praxi však třídí pouze dvě pětiny občanů (většina Čechů nechce jít s vysloužilou zářivkou dál než 1382 metrů) a to je škoda.

dsc_7224 Předně si musíme říct, které světelné zdroje má smysl třidit, a které můžeme bez obav vyhodit do směsného odpadu.

Do směsného odpadu patří klasické žárovky, reflektorové a halogenové žárovky. Ty neobsahují nebezpečné složky.

Naopak lineární a kompaktní zářivky (úsporné žárovky), výbojky a LED žárovky nemají ve směsném odpadu co dělat. Obsahují totiž nebezpečné látky. Sice v malém množství (3-5 mg rtuti), ale uvažte: za rok 2015 bylo k recyklaci odevzdáno 734 tun světelných zdrojů a 420 tun svítidel, což v přepočtu znamená až 25 kg rtuti! dsc_7227A takové množství rtuti už by dokázalo nadělat pořádnou paseku. Navíc nefunkční zářivka, výbojka, úsporka nebo LED žárovka je recyklovatelná z více než 95%, tříděním těchto zdrojů světla  tak nejen chráníte životní prostředí před nebezpečnými látkami, ale zároveň šetříte přírodní zdroje. Třídění tedy má smysl.

Stejně jako na vysloužilé elektrospotřebiče i na světelné zdroje se vztahuje povinnost zpětného odběru. Můžete je tedy krom sběrných dvorů odevzdat i ve své prodejně elektro, kam si půjdete koupit novou zářivku. Také některé supermarkety mají u pokladen nádoby na sběr úsporných žárovek. Stačí si tedy vysloužilou úsporku sbalit do nákupní tašky a vyhodit ji přímo v obchodě, jednodušší už to být nemůže. A další dobrá zpráva je, že odběr je pro občany zdarma.

Pokud si nevíte rady, podívejte se na webové stránky www.ekolamp.cz nebo si stáhněte mobilní aplikaci “Kam s ní?”. Kromě mapy sběrových míst obsahuje i popis jednotlivých odebíraných typů zdrojů a kvíz na procvičení znalostí.

Zkuste začít s tříděním třeba o Vánocích. Je to vyjádření lásky a odpovědnosti k životnímu prostředí a naděje na jeho uchování i pro další generace. Vždyť Vánoce jsou čas, kdy, jak zpívají bratři Ebenové, světlo přijde i do našeho chlíva.

Zdeněk Kozlíček