“Zima, zima, čas je zlý, budem radši zalezlí. Budem radši u kamínek, zachumlaní do vzpomínek na ty časy letních krás, vyspíme se, přijdou zas.”

Napadl první sníh, je čas přemýšlet o létě. Je to nejen čas na vzpomínání, co pěkného jsme v létě zažili a viděli, ale i čas na promýšlení, co bychom v tom příštím létě zkusili jinak. A tak nejdřív zkusme vzpomínat.

Pohoda na terase. Posezení s přáteli u dobrého vína. Povídá se, hrají se hry, někteří si čtou nebo jen tak pozorují ruch kolem. V parku za rohem hlaholí děti. Zaběhnou si půjčit míč nebo švihadlo nebo koupit zmrzlinu či limonádu.

Myslíte, že k tomu musí šumět moře? Určitě ne, taková letní pohoda se dá přece zažít i u nás. Co třeba u nás v Soběslavi?

No jistě, proč ne, máme tu přece krásné kino s kinokavárnou. Na filmy se sem sjíždějí lidé z okolí. Libují si, že si v kavárně dají kávu nebo víno, že si v sále hoví v pohodlných sedačkách, že mohou sledovat filmy i ve 3D. Takové zázemí ve městě velikosti Soběslavi obvykle překvapí a je to dobře.

A co víc, kino nebylo plánováno jen jako kino, je to přece Společenské centrum Soběslavska. Mělo to být místo setkávání a života mimo filmové plátno, třeba na terase u kavárny. Jenže ouha, terasa přes léto zmizela. Nebyla moc dobře umístěná, slunko tam téměř nezasvitlo, možná i proto nebyla nikdy pořádně otevřená. Terasa nežila a nepečovalo se o ní, tak nám shnila. A dveře do parku tak civěly celé léto do prázdna. Skoro symbolicky. Až nyní… Do parku vede kovové únikové schodiště.

terasa

stoly-pred-kinem

Babí léto však přineslo oživení, kino ožilo Deskohraním. V kavárně svolili s vynesením stolků ven a před kinem tak vznikla jakási zahrádka, terasa. A bylo to náramné. Však prostor před kinem po takovém využití volá.

Co tedy promýšlet po ten čas zachumlání u kamínek možnosti, jak oživit Společenské centrum? Máme tu skvěle vybavený kinosál, kavárnu, zázemí pro hry. K filmům z běžné filmové distribuce přidala Soběslávka jednou měsíčně Filmový klub a Deskohraní a na blízkém hřišti i program pro děti.

Kdo z Vás poznal odkud je text písničky, kterou jsme začínali, ví, že v létě je třeba být venku a užívat si krás a letní pohody. A právě takové příjemné posezení před kinem, které je v ideálním trojúhelníku náměstí, nádraží a nových škol by mohlo být klíčem k dalšímu rozvoji Společenského centra. Tak přemýšlejte…

Zdeněk Kozlíček

 


Soutěž: Poznali jste písničku? A víte, ze kterého seriálu pochází? Napište nám (sobeslavka@sobeslavka.cz). Správné odpovědi slosujeme a výherce odměníme drobnou pozorností. Uzávěrka soutěže je: 26.11.2016.