Loňské léto oživil spolek Soběslávka terasu soběslavské knihovny sérií čtyř autorských čtení s názvem Vino et verbum. Potkat jste se mohli se čtyřmi výraznými osobnostmi současné české literatury. Pozvání Soběslávky loni přijal populární Jiří Hájíček, inspirující mladý básník Jan Škrob, vycházející hvězda české prózy Anna Bolavá a scénárista, novinář a spisovatel Ondřej Štindl.

Letos navážeme dalšími čtyřmi autory. Hned v polovině května zahájí novou sérii Vino et verbum další výrazná postava soudobé literatury – spisovatel, novinář a textař i zpěvák vycházející z českého undergroundu Jáchym Topol. Za svůj zatím poslední román Citlivý člověk získal loni Státní cenu za literaturu. Fenoménem je jeho kniha z devadesátých let Sestra. Jako signatář Charty 77 pracoval do roku 1989 v dělnických profesích. Potom byl skoro dvacet let novinářem v Respektu a pak v Lidových novinách. V současné době ho zastihnete jako dramaturga Knihovny Václava Havla. Témat na rozhovor i diskusi se tedy nabízí spousta. Ke koupi bude pár výtisků Citlivého člověka, k podpisu si přineste jakoukoliv knihu Jáchyma Topola, která vám leží v knihovně.

Čtení bude opět doplněno decentní ochutnávkou vína. Uvidíme se na terase soběslavské knihovny ve středu 16. května v 18 hodin. Za poskytnutí prostoru a zázemí děkujeme soběslavské knihovně. Aktuální informace najdete na facebooku Soběslávky.

Martina Plátová